Skip to content


Somni. Mercè Vila i Godoy

Escrit el 06/03/2013 per Eduard Arderiu a la categoria Re-Visions.
Tags:

Autora i directora: Mercè Vila i Godoy
La Seca Espai Brossa
Dimecres 27 de febrer de 2013

Mercè Vila fa una adaptació lliure i contemporània de “Somni d’una nit d’estiu” de Shakespeare. Sabem que es basa en l’obra de Shakespeare perquè l’obra gira entorn d’una companyia d’actors que assaja “Píram i Tisbe”, un drama mitològic de l’antiga Grècia que molta gent situa a la gènesis del “Romeo i Julieta” del mateix Shakespeare; i sobretot per una escena en el punt culminant de l’obra en la que es produeix un somni col·lectiu de la companyia i, tal i com passa en aquella, els personatges són víctima d’un encanteri que els fa enamorar-se de la primera presència que troben, sigui la d’un home, la d’una dona o la d’un animal. Una escena que, tot sigui dit, no afecta gaire al desenvolupament ni desenllaç de l’obra, però aporta un toc oníric i fantàstic al muntatge, encara que, al meu entendre, “Somni” és un títol que sobrevalora la importància de l’inconscient en la línia argumental de l’obra, i en canvi menysté la rellevància de l’escrutini de les relacions i la recerca de l’amor de la resta de la trama.

Perquè, de fet, la resta de la proposta de Vila és un plantejament més o menys conegut, però no per això menys interessant. Tenim dues o tres parelles compostes per individus amb personalitats estereotipades (la tímida enamorada i no corresposta, la que vol agradar a tothom, la que té molt clar el que han de fer els altres però no sap solucionar els problemes propis….) que s’enreden en situacions equívoques a les que arriben per la seva exposició als sentiments.

En el transcurs de l’espectacle, Mercè Vila retrata a la seva generació, a la qual m’hi puc incloure, exposant-ne els defectes més ridículs, però enlloc de resultar-ne vilipendiats, en sortim reforçats perquè s’identifiquen (els defectes) a la nostra obsessió per objectius entranyables i il·lusions comprensibles; ens despulla de qualsevol rastre de grandesa i heroïcitat, però ens retrata propers, patosos i naturals. És a dir, ben humans (que no polítics): amb defectes però adorables.

Vila ens condueix per les diferents escenes a un ritme deliciós que no té pausa però tampoc ofega i fent-nos degustar els interessants retrats dels seus personatges (sobretot els femenins) a partir de punts culminants del diàleg i la trama, tot amanit per la música en directe interpretada pels mateixos actors. És la construcció de la dramatúrgia a partir de grans moments; i sobretot del gust pel teatre d’entreteniment, per homenatjar el públic amb una bona dosi de diversió elaborada amb sensibilitat i observació crítica.


0 Respostes

Si vols pots seguir els comentaris per RSS.Pots escriure HTML senzill

Trackback?Últims comentaris

  • Adriana de la Osa: Un texto precioso, Marta. Emocionante e inspirador. ¡Me ha chiflado! Gracias, gracias, gracias....
  • Cristina Arman: Molt bo! Quina extraordinària reflexió. Con m’agrada el quadre de Rigaud. Quin deliri tan...
  • elena: Gracias, Urbana. Qué gusto tener lectoras así! :)))))
  • Urbana Rodriguez: Que verdad mas grande Elena!! Pero dicha con mucha elocuencia como ya es sabido en ti, cada vez que...

Autors

Arxius

Què és Nativa.cat?

Nativa és una publicació musical editada per Indigestió (abans en paper, ara només a internet), dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona. Parlem de música des de la proximitat, des del coneixement immediat dels músics i les seves produccions, del públic i les seves reaccions, i no tant des de la cultura mediàtica global.

Què és Indigestió?

Indigestió és una organització professional, i no-lucrativa, creada el 1995, que treballa, des de Barcelona, per promoure la cultura musical, des de la perspectiva del ciutadà. El nostre eix principal no és la promoció dels artistes o el negoci musical, sinó l’aprofundiment en les relacions entre la societat i els artistes. Ah, i també tenim una medalla del FAD!

Contacte

Mail to info(a)indigestio.com

Política de privacitat

Donen suport

fesnos_indies

fesnos_indies

mininativa és una publicació d'mininativa subjecta a una llicència Creative Commons ( BY NC ND )